top of page
01 underjordisk 2013_edited_edited.jpg

bakgrunn

Det begynte med et havari. Ikke det første, men det mest graverende, og det skjedde sent i livet. Jeg fikk behov for å forstå. Hva styrer mine valg og unnlatelser? Hvem er jeg, egentlig? Og hvorfor? Hvorfor noe som helst egentlig? Spørsmålene tok meg til eksistensfilosofien. Det ble starten på et nytt kapittel. For som Søren Kierkegaard sier:

 

“Livet leves kun forlengs, og forstås kun baklengs”.

 

Jeg har bred livserfaring og er nok en grubler av natur, så sett i retrospekt var eksistensfilosofiske studier et naturlig valg. De handler jo nettopp om livet og hvordan leve det. I praksis. Kropp og sjel. Hva er viktig? Hva er riktig? For meg? Som individ og som del av et større fellesskap? Hvilke faktorer, bevisste og ubevisste, påvirker mine navigasjonsvalg? Og hva med bivrkningene, tilfeldighetene og mellomrommene? Alt det som 'bare skjer'? Store spørsmål, som ga mersmak, fordi de føyde seg inn i en livslang undring over alle former for menneskelig 'byggeaktivitet', – og sporene av den. Sagt på en annen måte: Jeg har alltid vært opptatt av menneskets forgjengelighet, og av hvordan vi hele tiden kjemper imot ved å forme, eller 'merke' våre omgivelser, – fysisk og mentalt, i håp om å skape en slags orden som gir mening. Og i alt dette: Hva er det som forbinder deg og meg? Hva består det limet av som holder oss sammen som menneskehet, på mikro- og makronivå? Frihet og gjensidig avhengighet. Hvordan får vi det til?

Dette har nok preget alt jeg har gjort, – også mitt kreative virke som forfatter og fotograf.

Og ferdig blir man vel aldri, for enkle svar finnes ikke, men i eksistensfilosofiens litteratur fant jeg mange inspirerende samtalepartnere. Studiene ble derfor et dypdykk i livet selv, og så nærende at de etterlot meg med et akutt ønske om å dele fra dette havet av menneskelig erfaring som filosofi jo er. Derfor filosofisk praksis. Eller hands-on-filosofi, som jeg kaller det, og som jeg benytter meg av i gruppedialog, én-til-én-samtaler, og når jeg holder kurs.

Jeg har nylig (2024) inngått et samarbeidsprosjekt med filosofisk praktiker Ingun Steen Andersen. Vi skaper filosofiske kurs og temareiser i inn- og utland. Dobbel kapasitet. Dobbel glede. Dobbel kunnskap og erfaring. Vårt første samarbeid: En temareise til Granada. Tittel: Mennesket i usikre tider – om sameksistens, frihet og ansvar i vår tid.

Nysgjerrig? Se dialogfilosofene.no

Utdanning: 

Filosofisk praktiker (UiO og Norsk selskap for filosofisk praksis 2023) 

Master i eksistensfilosofi og idéhistorie med fokus på frihet og ansvar (TF-UiO 2019) 

Manusforfatter (Norsk Filminstitutt 2002) (EU-programmet North by NorthWest 2003)

Cand.mag i religionshistorie og religionssosiologi (HF-UiO 1996) 

Bibliotekar (HiO 1995)

 

Frem til jeg tok fatt på filosofistudiene i 2017 arbeidet jeg i 20 år som forfatter, fotograf (kunst og oppdrag), grafisk designer, manusforfatter og journalist; alt mens jeg leste filosofi på senga. Det har blitt noen bokutgivelser og utstillinger.

I 2010 holdt jeg mitt første skrivekurs, og fant ut at jeg trives i rollen som kursleder, så denne aktiviteten har forgrenet seg i årenes løp. Skriving, hukommelse og filosofi, og ofte kombinerer jeg.

Siden 2020 har jeg også jobbet som frivillig for Kirkens SOS, landets største samtaletjeneste for mennesker i følelsesmessige eller eksistensielle kriser.

_1080105_edited.jpg

Foto: Jorunn Greiff Solli. Gjelder også portrettet på forsiden.

I tidligere tider har jeg også vært engasjert i aktivisme innen byutvikling i Oslo og Drammen, og enda lenger tilbake som musikant, låtskriver og gitarist i diverse band.

 

For informasjon om mitt tidligere virke, se kristinvonhirsch.no

Her finner du cv fram til ca 2020, samt visning av bokutgivelser og fotoprosjekter.

Medlem av NSFP (Norsk selskap for filosofisk praksis), NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening), NBK (Norske billedkunstnere) og Norsk forfattersentrum.

bottom of page